Geveze Tugra 10 bucuk aylikken konusmaya basladi. Gordugu butun lambalari isaret parmagi ile gosterip "mmba" diyordu. Sonra eliyle bir yapip "bir" demeye, hatta uc dedikten sonra "dot" demeye bile basladi. Bir basladi tam basladi diyebiliriz. Sonrasi corap sokugu gibi geldi. Papagan misali ne desek tekrar ediyordu. En komigi kendi kendine komut verisiydi: yerden kalkarken "kak", otururken "otus", resim yaparken "boya"...
Kelimelerle kendini uzun sure ifade etti. Ne zaman cumle kuracak diye beklerken, yaklasik bir bucuk yasinda iken "Baba portakal iciyo" diyerek ilk cumlesini de kurmus oldu. Sonra susturamadik zaten kendisini. Iki yasina gelmemisti ki "sanki, zaten, galiba, abaca (acaba)" gibi zarflari yerli yerinde kullanmaya bile basladi.
Asil onemli nokta, bir yasindan itibaren Amerika'da oldugumuz icin televizyonu sadece Ingilizce seyretti. Ilk baslarda az olan ilgisi giderek artmaya, daha bir dikkatli seyretmeye, televizyondan kelimeler ogrenmeye basladi. Derken ben Turkce anlatarak okudugum kitaplari, Ingilizce anlatmaya basladim. Bir sure sonra da Ingilizce okumaya basladim. Birden kelime haznesine Ingilizce kelimeler de eklenmeye basladi. Ama asil donum noktasi Tugra'nin okula baslamasi oldu.
Sadece haftada iki yarim gun gittigi okula baslayali birkac hafta gecmisti ki, Tugra Ingilizce konusmaya basladi. Simdi Tugra iki dilli bir cocuk oldu bile diyebilirim. Evde Turkce konusuyoruz. Televizyonu Ingilizce seyrediyor, kitaplari Ingilizce okuyorum. Okulda ve yabanci arkadaslarinin yaninda Ingilizce konusuyor. Bazen de evde Ingilizce konusarak oyun oynuyoruz ve bu Tugra'nin cok hosuna gidiyor.
Diger yandan, Tugra da kekeleme basladi. Sular seller gibi bidir bidir konusan Tugra cumleye baslarken ilk heceyi cok fazla tekrar ediyordu. Aile doktorumuz "google"dan yaptigimiz arastirmalar sonucu 4 yasina kadar cocuklarda kekelemenin normal oldugunu ogrenince biraz rahatladik. Ustune gitmedik. Derken Tugra'nin kekelemesi bir anda gecti. Sonra daha hafif bir sekilde yine basladi. Daha sonra sorun Tugra'nin iki dilli olmasindan mi kaynaklaniyor acaba diye "google"a bir daha danistim.
Gercekten iki dilli cocuklarda bu duruma rastlanabiliyormus. Hatta bu durum "kekeleme" tanimina da tam uymuyormus. Daha cok "takilma" diye tanimlaniyormus. Temel nedeni, cocugun dil gelisiminde ilerleme olmasiymis. Beyin o ilerlemeye uyum saglamaya calisirken takilmalar yasiyormus. Gercekten de Tugra'nin takilmalari gectikten sonra dil gelisimi daha da ilerlemis oluyor.
Benim bu tecrubeden cikarmis oldugum sonuc ise su: "Cocuk yetistirmek ne zormus yahu, hergun yeni birsey cikiyor".
No comments:
Post a Comment